Piggträdet

Piggträdet är gårdens vårdträd.Det planterades 1820, Paul Andersson Gutenberg var husbonde vid Stenstugu. Han hade gift sig 1806 med Dorotea Hansdotter, dotter vid Stenstugu. När Dorotea dog 1819 hade dom tre söner, den yngste var 2,5 år. Ett år senare gifte Paul om sig med Butvid Larsdotter från Skällhorns i Källunge, hon kallades Bodilla. När hon kom som nygift till Stenstugu hade hon piggträdet med sig i förklädet som en liten planta.

Placeringen vid västra gaveln på flygeln, alldeles utanför brygghuset var gynnsamt för den lilla plantan. Förr fanns det en dörr på gaveln och en trappsten utanför , dörren togs bort när huset gjordes om till bostad 1976-1977. Kvar finns ett väggskåp i muren. Till höger om trappan utifrån sett fanns ett hål i väggen där vattnet från tvätt slakt och bryggning rann ut, så trädet hade god tillgång på vatten och näring. När trädet vuxit till sig och fått en kraftig gren åt söder, fick den gör tjänst vid slakt, grisen hängdes upp i den för en sista putsning och för att kallna innan styckningen.

Piggarna (eg päronen) är små och runda och inte mogna förrän skiftet augusti september. Dom är ganska hårda, så man äter dom inte gärna rå, men trokade eller tillagade är dom goda.


Päronmust         Torkade 	Piggar





Piggträdet på sommaren

Torkning av piggar
När man tvättat piggarna och gett dom ett kort uppkok, tar man bort skaftet, delar dom och skär bort blomman. Piggarna läggs på en plåt med omslagspapper och en tidning under, och sätts in i ugnen i 50 grader, ugnsluckan lämnas lite på glänt.Efter några timmar kan man slå av värmen för att åter slå på den när den kallnat. När man tycker dom är lagom hårda kan man frysa dom. Skall man förvara dom i plåtburk som min farmor gjorde måste dom vara ordentligt torra inna man avbryter torkningen.
Det är nyttigt godis men man skall låta dom mjukna i mun innan man tuggar, annars kan man förstöra tänderna. Förr gjorde man fruktsoppa på dom tillsammans med äpplen som var skalade, skivade och torkade.


Päronmust
I år (2018) testade vi att göra must av piggarna. Det blev väldigt lyckat. 50 kg gav 11 dunkar om 3 liter per styck och de skall hålla 1 år oöppnade.


Piggträdet på vintern

Efterrättspäron
10 liter päron, 2,4 kg socker, 2 dl ättikssprit,3 dl vatten.
Päronen läggs i grytan oskalade. Kokas försiktigt omkring 2 timmar eller tills de är bruna till färgen och skalen skrumpnar. Flugan tas bort före kokning. De serveras med vispad grädde. Päronen håller sig länge, om man lägger dom i burkar och häller på lagen så att den står över päronen, och förvarar burkarna kallt. Förr konservarde man genom hermetrisk inkokning.


Senapspäron(till kött mm)
10 liter piggar och vatten. Till lag: 1 kg socker, 2,5 dl ättikssprit. 1hg malen senap, pepparrotstärningar.
Piggarna skjöles och kokas, tas upp och får kallna. Av 2 liter av spaden jämte socker och ättika kokas en lag som slås över piggarna, efter att dessa lagts varvis i en kruka med senap och papparrot emellan.